onsdag 2 juni 2010

Tekniken i förskolan och skolan

Förskolan

När jag tittat runt på förskolan kan jag se hur mycket teknik som helst, allt från gardinstänger till material som är avsett för att konkretisera tekniken för barnen. Det materialet som är avsett för barnen att kunna leka med tekniken är bland annat en hand som är gjord av metall och på den sitter det en stav och ytterst på den är den böjd i form av en cirkel. Det gäller för barnen att ta staven och gå runt hela metallhanden utan att röra cirkeln på metallen för då tjuter det. Annat teknikmaterial som de har är LEGO, pärlplattor, magneter som barnen kan sätta ihop och göra mönster av, kapplastavar med mera. Tekniken finns som sagt med väldigt mycket och jag kan inte rada upp alla exempel på teknikmaterial i förskolan, för då skulle bloggen bli överfull, men detta var några exempel på medveten teknik hos både förskolebarnen och pedagogerna. Ginner och Mattson (1996) skriver om flickors och pojkars olika förutsättningar och villkor inom tekniken. De skriver fram att pojkar har godare förutsättningar för att ta till sig tekniken än vad flickorna har, vilket kan bero på att grundskolan kan ha misslyckat med sitt kunskapsförmedlande till flickorna. Det kan också bero på att pojkarna har inhämtat kunskap från sin fritid. Detta handlar dock om skolan, vad har det med förskolan att göra? Jo, jag anser att det är viktigt att ge både pojkar och flickor en grund i teknik redan i förskolan för att ge dem försmak på vad teknik faktiskt innebär. Jag tror att lockar man som pedagog ett intresse hos både flickor och pojkar redan i förskoleåldern har de med sig goda erfarenheter och bär förhoppningsvis med sig dem senare i livet och i hela sin skolgång. På min fältstudieplats tar de tillvara på barnens nyfikenhet och är pedagogerna är medvetna om teknikens värde och vill ge barnen goda förutsättningar för fortsatt lärande inom tekniken. Det märks att pedagogerna inte bara arbetar efter läroplansmålen för teknik bara för att de måste, utan också för att de tycker det är roligt att arbeta med barnen med teknik i olika former och har läroplanen som styrker deras arbete i detta. Målet ur läroplanen för förskolan är följande: ”Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika material och tekniker” (Utbildningsdepartementet, 1998).

På förskolan finns det även mycket material som kanske inte är tänkt till själva teknikundervisningen. Exempel på det är saxar, pennor, papper, stolar, bord, mattor, pussel, spel, dator och mycket, mycket mer. Tekniken är oändlig känns det som när man har tagit på sig ”teknikglasögonen”, den tar verkligen aldrig slut.

Skolan

Även i skolan finns det hur mycket teknik som helst. Även skolan har mål enligt Lpo 94 för eleverna att uppnå inom ämnet teknik och målet säger att eleverna inom teknik ska lära sig grundläggande begrepp och sammanhang (Utbildningsdepartementet, 1994). Jag inte varit med vid något tillfälle då pedagogerna har undervisat i teknik. Däremot har jag frågade jag på skolan hur de arbetar med teknik i skolan. Det svar som jag fick var att de helst ville att tekniken kom in naturligt i de andra ämnena då argumentet var att teknik ingår i näst intill allt och då vore det konstigt om inte begreppet teknik och olika begrepp som hör därtill lyfts fram. Tekniken kommer därför in naturligt i andra skolämnen och lyfts därmed fram på det sättet, vilket jag anser är mycket bra. Kommer något så viktigt som teknik in naturligt i undervisningen har eleverna antagligen lättare för att se varför de behöver teknik, se sammanhang och vad den kan utnyttjas till. I skolan, precis som i förskolan, finns det mycket tekniksaker. Bland annat finns det lego, pärlplattor, kulramar, pennor, papper, saxar, häftapparater, gem, stolar, bord, hyllor, dator och mycket mer material som ingår i tekniken. Den är synlig överallt. Jag anser att det är viktigt att belysa för eleverna att detta är teknik och även lyfta fram teknikens historia. Hur har exempelvis datorn varit förut, vad är det som har gjort att datorn är som den är idag? Att lyfta fram något som datorns historia anser jag kan vara viktigt på grund av att de får se att något inte bara uppfinns och stannar där, utan att det är något som utvecklas hela tiden och är en process som även eleverna kan vara med och utveckla. Det är något som jag vill att varje elev ska få känna, att de har möjlighet att vara med och utveckla tekniken om de bara vill.

Referenser

Ginner, Thomas & Mattsson, Gunilla (red.) (1996). Teknik i skolan: perspektiv på teknikämnet och tekniken. Lund: Studentlitteratur

Läroplan för förskolan: Lpfö 98. (1998). Stockholm: Utbildningsdep., Regeringskansliet

Läroplaner för det obligatoriska skolväsendet och de frivilliga skolformerna: Lpo 94 : Lpf 94. (1994). Stockholm: Utbildningsdep.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar