måndag 8 mars 2010

Elektromagnetisk strålning


Solen ser större ut än vad de övriga stjärnorna gör, men det är bara för att solen är den stjärna som ligger vår planet närmast. För att få en känsla av hur stor solen är kan man göra en liknelse vid att solens diameter är lika bred som 109 jordklot bredvid varandra. Om det fortfarande är svårt att tänka sig hur stor solen är kan jag göra ytterligare en liknelse och det är att solens volym rymmer en miljon jordklot. Detta kan verka oerhört stort, men det är så att vår sol inte är den största stjärnan som finns, utan det finns stjärnor som är otroligt mycket större, men det finns också stjärnor som är mindre än vår stjärna solen. Som sagt är solen vår närmaste stjärna, vilket innebär att det är just solen som ger jorden elektromagnetisk strålning som vi uppfattar som ljus, energi och värme (Rådbo, 1998). En fråga som uppstått när jag läst om detta är om solen varit ännu större, hur hade då den elektromagnetiska strålningen påverkat oss? En hypotes jag kan ställa till detta är att det antagligen skulle innebära att vår jord skulle bli så pass upphettad, vilket troligen gör att jorden brinner upp.

Det finns olika typer av elektromagnetisk strålning och för att du som läsare ska få en tydligare bild av den elektromagnetiska strålningen från solen har jag ritat upp en bild i Paint för att ge en tydligare bild där solens elektromagnetiska strålning jämförs med andra. Elektromagnetisk strålning är en vågrörelse som består av elektriska och magnetiska fält som utbreder sig i en viss riktning. Exempel på olika elektromagnetiska strålningar är radiovågor, mikrovågor, infrarött, synligt ljus, ultraviolett, röntgenstrålning och gammastrålning (Alphonce, 2001).

I figuren ovan som kan du på ett konkret sätt se hur de elektromagnetiska vågorna ändrar våglängd beroende på vilken strålning det är. Ju längre våglängder desto lägre energi avges. UV, så kallad ultraviolett strålning, synligt ljus och IR, så kallat infraröd strålning, uppstår framförallt med hjälp av solen. Av all den elektromagnetiska strålningen som finns är det endast det lilla strecket av synligt ljus som ögat kan uppfatta som något synligt. Det synliga ljuset är det vi uppfattar som färgspektrumet. Det andra kan vi inte uppfatta med hjälp av synen (NASA 2010).


Alphonce, Rune (red.) (2001). Fysik för gymnasieskolan. B. 2. uppl. Stockholm: Natur och Kultur

NASA (2010). Electromagnetic Spectrum – Introduction. Hämtad 2010-03-08 från “http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/science/know_l1/emspectrum.html

Rådbo, Marie (1998). Runt i rymden: till alla frågvisa. Stockholm: Opal

4 kommentarer:

  1. Enligt min referens växer jorden hela tiden och om några miljarder år kommmer solens värme utgöra stora påfrestningar på jorden. Innebör detta att allt liv på jorden kommer att dö ut på grund av att det blir för varmt?


    Referens:
    http:/www.sli.se/prodimages/00/media/CIN/1132%20vill%20du%20veta%20mer%20om%20solen.pdf

    SvaraRadera
  2. Jag antar att du menar att det är solen som expanderar. Och ja, jag tror nog att om några miljoner år kommer solen "svälja" jorden då solen har blivit en röd jätte och det leder nog definitivt till att vi dör och att solen utplånar hela jorden.

    SvaraRadera
  3. Innebär det du skriver att radiovågor, mikrovågor osv. är ljus fast vi inte ser det? Har aldrig tänkt mig att det är ljusstrålar som värmer maten i mikron...

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera