måndag 8 mars 2010

SOHO och SDO

Solar heliospheric observatory (SOHO)

Den 2 december 1995 sköts rymdsonden Solar heliospheric observatory (SOHO) upp i rymden. SOHO har tolv instrument och är därmed den mest avancerade solrymdssonden sedan Skylab i mitten av sjuttiotalet. Ombord SOHO finns tre instrument för studier av solens inre, sex instrument för studier av solens korona (solens lysande ”atmosfär”). Det finns också tre instrument för studier av solvinden. Med hjälp av dessa instrument kan forskare studera orsaken till ett solfenomen under ytan. De kan utforska hur solfenomenet utbreder sig genom koronan för att sedan nå fram till jorden. Detta kan ge forskarna en bild över hur det påverkar förhållanden i jordens atmosfär men också på teknologiska system. Med hjälp av SOHO kan alltså forskarna studera hela kedjan av händelser som har sin utgångspunkt i solen.

Läs gärna vidare på NASAS hemsida för ytterligare information om Solar Heliospheric observatory (SOHO).
http://sohowww.nascom.nasa.gov/about/about.html




Referens: Lundstedt, H. (2004). Solen – klimatet – människan. Svenska sällskapet för antropologi och geografi: Stockholm.


Solar dynamic observatoty (SDO)

Den 10 februari i år skickades ännu en rymdsond upp till rymden, solar dynamic observatory. Den skall hjälpa forskarna att observera och analysera solens beteende ytterligare. SDO kommer att bidra till att forskarna får en större inblick i solens påverkan på jorden genom att studera dess atmosfär. NASA beskriver att SDO kommer att hjälpa dem att förstå varför och hur solens magnetiska fält förändras. Den fotograferar även bilder av solen som sedan sänds tillbaka till jorden. SDO kommer även att utforska de aktiviteter på solen som kan störa GPS- kommunikation, orsaka fel på elnät och sätta satelliter ur funktion.

För att läsa vidare om SDO kan ni gå in på NASAS hemsida.

http://www.nasa.gov/mission_pages/sdo/news/briefing-materials-20100209.html

Referens: http://sdo.gsfc.nasa.gov/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar